Mediation

Mediation is een manier om conflicten te beëindigen. Onder leiding van een onafhankelijke en neutrale persoon (de mediator) gaan de partijen het gesprek met elkaar aan. De gesprekken zijn vertrouwelijk. Wat over en weer wordt gezegd, blijft voor de buitenwereld geheim. Mediation is ook vrijwillig. Iedere partij  mag met de mediation stoppen als hij of zij dat wil.

Waarom mediation?

Een conflict heeft bijna altijd een flinke impact op de betrokkenen. Boosheid, teleurstelling en onzekerheid, het zijn maar enkele van de emoties die kunnen ontstaan door een geschil. Door die emoties verslechtert de communicatie. Daarin komen standpunten centraal te staan en verdwijnt de bereidheid om naar de ander te luisteren. Gevolg: een verharding van de verhoudingen en een escalatie van het conflict.

Een mediator gaat op zoek naar de onderliggende belangen en behoeften van partijen. Wat bond hen in het verleden, wat bindt hen nu? Maar vooral ook: wat bindt hen in de toekomst? Als dat helder wordt, ontstaat er ruimte voor overleg. Voor oplossingen, die door de partijen samen worden bedacht en gedragen.

Oplossingen die door partijen zelf zijn gekozen, blijken beter te werken dan oplossingen die door een buitenstaander (bijvoorbeeld een rechter) zijn opgelegd. Mediation leidt vaak sneller en goedkoper tot een duurzamer resultaat.

Mr. Ron Booij is opgeleid bij het MTi en gediplomeerd mediator. Tot zijn verwijzers behoort o.a. de Rechtbank Midden-Nederland. Hij fungeert als mediator met name in conflicten tussen ondernemers, in familiegeschillen en in arbeidsverhoudingen, vooral in de regio Utrecht.

(neem direct contact op)